Oldal kiválasztása

Webanalitika (Google Analytics) – látogatói statisztikák vizsgálata

A látogatói statisztikák vizsgálata rendkívül hatékony eszköz egy weboldal teljesítményének elemzésére. A statisztikai adatokból látogatóink viselkedéséről és honlapunk teljesítményéről egyaránt képet kaphatunk. Az adatok segítségével azonosíthatjuk honlapunk gyenge pontjait, és azokra megfelelő válaszokat, megoldásokat dolgozhatunk ki. A statisztikai információkra alapozott döntéshozatal esetén viszont elengedhetetlenül fontos az adatok megbízhatósága.

Tapasztalataim szerint azonban csak kevés vállalkozás integrálja döntéshozatali folyamataiba a statisztikai eredményeket, továbbá igen kevesek auditálják adataik és mérési stratégiájuk pontosságát. A pontatlan adatok pedig helytelen stratégiai döntéseket eredményezhetnek.

A Google Analytics a Google piacvezető analitikai szolgáltatása, mely szinte korlátlan lehetőséget nyújt a honlapunkon összegyűlt adatok elemzésére és az üzleti döntéseink támogatására.

A Google Analytics telepítése egy weboldalba látszólag egyszerű feladat, de ez messziről sem fedi a valóságot. A nehézségek oka, hogy minden weboldal más: működésük, konverziós folyamataik, felépítésük és a válaszra váró üzleti kérdések mind különböznek egymástól. Ezeknek a különbségekből adódóan minden honlap és vállalkozás döntéshozatali támogatásához egyedi, tesztelt és pontos Analytics konfiguráció szükséges.

“A hirdetési költségek fele ablakon kidobott pénz, csak az a gond, hogy nem tudom, melyik fele.”
John Wanamaker (1838 – 1922 amerikai üzletember, a marketing úttörő alakja).

Az online média talán legjelentősebb előnye a mérhetőségében rejlik. A Google Analytics segítségével lehetőségünk nyílik a marketingre fordított költéseinket oly módon optimalizálni, hogy csak arra költsünk, ami valódi eredményt, profitot jelent a számunkra. Ez óriási előny a hagyományos marketingeszközökkel szemben.

A megbízható adatok megszerzése és a pontos Analytics konfiguráció azonban önmagában még mindig nem elég. Az adatok hitelessége ugyanolyan jelentős, mint az, hogy miként értelmezzük ezeket a számokat, milyen következtetéseket vonunk le belőlük. A Google Analytics zavarba ejtően sok lehetőséget biztosít az adatok értelmezésére és rendszerezésére. Éppen ezért fontos, hogy ezek az adatok mindenki számára könnyen értelmezhető módon, egyedi grafikonok és jelentések formájában kerüljenek megjelenítésre, minden szinten választ kínálva a döntéshozatal folyamán felmerülő kérdésekre.

A webanalitika lépései

A már működő vagy tervezett webhely Analytics konfigurációjának átvilágítása majd a honlap karakterisztikája, tevékenysége, valamint az üzleti és marketing célok alapján való megtervezés és konfigurálás.

1. Weboldal technikai feltérképezése

Az Analytics követőkód pontos beállítása rendkívül fontos feladat, és jelentős mértékben befolyásolja az adatok pontosságát. Az adott weboldal technikai paramétereitől függően a követőkód számos konfigurációs módosítást igényelhet. A követőkód pontos beállításának érdekében személyesen konzultálok a weboldal webmesterével, feltárom a weboldal pontos struktúráját, a tervezett célútvonalak működését, feltérképezem a domain struktúráját (aldomainek és felső szintű domainek szerkezetét), ellenőrzöm a jelenlegi követőkód implementálását, az e-kereskedelmi követőkód beállításának helyességét.

2. Marketing és üzleti célok azonosítása

A statisztikán alapuló döntéshozatali működés vállalati integrálása során rendkívül fontos, hogy képesek legyünk az adatokat olyan válaszokká konvertálni, amelyek támogatják az üzleti döntéseket. Egy weboldal esetében ugyanis az üzleti kérdések nem azonosak a nyers statisztikai adatokkal. Például nem az a legfontosabb kérdés, hogy hány látogatónk van, hanem hogy milyen hatékonysággal üzemelnek a kampányaink – melyikre célszerű többet költeni, melyiket nem érdemes tovább futtatni? Annak érdekében, hogy az üzleti célokat azonosítani tudjuk, személyesen egyeztetek a döntéshozókkal, marketing felelősökkel, értékesítőkkel és azokkal az alkalmazottakkal, akik potenciálisan használni fogják az Analytics eszközeit. A személyes interjúk kapcsán felmerült információs igények, üzleti kérdések alapján egyénre és tevékenységi területre szabottan (ügyvezető, marketinges, értékesítő stb.) megtervezem a szükséges Analytics beállításokat és egyedi jelentéseket.

3. Analytics beállítása

A tervezési fázist követően elvégzem a szükséges beállításokat; ennek eredményeként olyan egyedi jelentéseket készítek, amelyek a számokat érthető és könnyen lefordítható, üzletileg is hasznos válaszokká konvertálják. Ezek hatékonyan képesek támogatni az üzleti döntéseket, a szervezet minden területén. A beállítások elvégzése során szükség esetén beállítom:

  • a szükséges szűrőket, szegmenseket,
  • különböző profilokat,
  • célokat, célcsatornákat és e-commerce célokat,
  • eseményeket,
  • egyéni és időszakos jelentéseket,
  • egyedi irányítópultokat (dashboard),
  • kampánykövetést (AdWords, e-mail stb.), és
  • támogatást nyújtok a jelentések értékeléséhez és értelmezéséhez.