Oldal kiválasztása

Mire való a remarketing és miért célszerű használni?

A remarketing a PPC kampányainkat futtató (AdWords, Facebook) hirdetési rendszer olyan precíziós és kifinomult célzási megoldása, melynek segítségével a Display hálózatban megjelenő hirdetéseiddel célzottan azokat a felhasználókat érheted el, akik már jártak egyszer az oldaladon.

Mi értelme van a remarketingnek?

Elég, ha magunkból indulunk ki: valószínűleg ritkán döntünk mindössze egyetlen benyomás alapján egy termék vagy szolgáltatás megvásárlásáról. Általában a felhasználók konverziós útvonala sem egyetlen lépésből áll, tehát egyetlen hirdetésünk megtekintése és honlapunk egyetlen meglátogatása nem feltétlenül elég ahhoz, hogy vásárlásra késztessen. A retargeting segítségével tehát azokat a felhasználókat érhetjük el és célozhatjuk meg személyre szabott ajánlatokkal, akik egyszer már jártak a honlapunkon, így vélhetően már ismerik a szolgáltatásainkat. A remarketing segítségével javíthatjuk kampányaink hatékonyságát és felhasználóink konverziós arányát.

Hasonlóan a keresőoptimalizáláshoz, ami jelentős részben a technológiai ismeretek kreatív használatáról szól, a remarketing (retargeting) használatának is csak kreativitásunk szab határt. Ugyanis remarketing kampányokkal nem csupán újra megszólíthatjuk azokat, akik a honlapunkat egyszer már meglátogatták, hanem a Google Analytics vagy marketing automatizáló eszközök alkalmazásán keresztül felhasználóinkat tevékenységük és viselkedésük alapján tetszés szerinti csoportokba is rendezhetjük, és ezeket a csoportokat különböző bannerekkel, üzenetekkel célozhatjuk meg.

Miért célszerű alkalmazni a remarketinget?

A remarketing kampányok célja a hosszabb konverziós folyamattal rendelkező fogyasztók döntésének támogatása, ezáltal szokásos kampányaink megtérülésének és konverziós arányának növelése. A remarketing kreatív alkalmazásával pedig a felhasználók számára is egyedivé tehetjük marketing tevékenységünket.

A remarketing használatának lehetőségei

  • kosárelhagyás – elérhetjük és újra aktivizálhatjuk azokat a látogatókat, akik korábban egy vásárlási folyamatot félbeszakítottak
  • hasonló, kiegészítő termékek – adott terméket korábban már megvásárló felhasználók számára hasonló vagy kiegészítő termékek reklámozása
  • egyéni ajánlatok – különleges, egyéni ajánlatok megjelenítése bizonyos felhasználói csoportok számára anélkül, hogy meglátogatnák a honlapunkat
  • ügyfélmegtartás – folyamatos kapcsolattartás a honlapunkat rendszeresen nem látogató korábbi ügyfelekkel
  • márkaépítés – márkaismertség elmélyítése
  • kreatív megoldások

Remarketing megoldások

A remarketing rendkívül hatékony eszköz, de bármennyire is csábító, csak alapos elemzés mellett célszerű alkalmazni. A PPC kampányok konverziós mutatók átvilágításától a Google Analytics által feltérképezett látogatói viselkedésekig, mind mind rendkívül fontos lépések.

Az adatok és üzleti célok elemzését követően azonosíthatjuk azokat a felhasználói csoportokat, melyek konverzióját hatékonyan segítheti a remarketing. Ezt követően elvégezhetjük a szükséges beállításokat, majd menedzselhetjük kampányaidat.

Az egyedi és kreatív remarketing megoldások mellett rendszerint az alábbi remarketing stratégiák alkalmazandók:

Minden korábbi látogató célzása

A legáltalánosabb lehetőség, amikor a honlapunk minden korábbi látogatóját megcélozzuk valamilyen Google Display (vagy Facebook) hálózatban megjelenő hirdetéssel.

Termékkategóriák látogatóinak célzása

Célszerű lehet korábbi látogatóinkat annak alapján is remarketinggel megcélozni, hogy milyen termékoldalakat látogattak meg előzőleg. Pl. amennyiben cipőket árulunk, létrehozhatunk női és férfi remarketing csoportokat, annak függvényében, hogy ki melyik oldalakat tekintette meg korábban. Így külön hirdetésverziót készíthetünk nőknek és férfiaknak, ami az eltérő érdeklődési kör miatt hatékonyabb lehet. A lehetőségek szinte korlátlanok, ilyen módon tovább szegmentálhatjuk látogatóinkat márkák, stílus, fazonok vagy színek alapján is.

Nem konvertáló látogatók célzása

Hasznos lehet még a korábbi, de az oldalunkról konverzió (vásárlás, feliratkozás, regisztráció) nélkül távozó látogatók megcélzása. Ez segítheti a hosszabb döntési idővel rendelkező felhasználók konverzióját. Ebben az esetben rendkívül fontos, hogy a célzott felhasználókat megfelelő körültekintéssel válasszuk ki, mert ha konverziót már korábban végrehajtott felhasználókat is megcélzunk, az kontraproduktívvá teheti a kampányainkat.

Kosárelhagyó látogatók célzása

Az egyik leghatékonyabban megcélozható felhasználói csoport azoknak a köre, akik korábban már eljutottak a vásárlási és fizetési folyamat egy pontjára, de végül megszakították a vásárlást és nem hajtottak végre konverziót. Ilyenkor a remarketing kampányt megelőzően célszerű egy konverzióoptimalizálási folyamat keretein belül átvilágítani a vásárlás folyamatát, hogy kiderüljön, milyen okok állhatnak a vásárlás megszakításának hátterében.

Cross-sell és up-sell értékesítések segítése

A remarketing szintén nagyon hatékony eszköze lehet a cross-sell és up-sell értékesítéseknek. Ebben az esetben egy bizonyos terméket megvásárló felhasználókhoz juttathatunk el olyan üzeneteket, amelyek a korábban megvásárolt termékéhez kapcsolódó új termékek megvásárlására ösztönzik. Például korábban digitális kamerát vásárló felhasználóknak kínálhatunk kiegészítőket: vízálló tokot, memóriakártyát, akkumulátort, vakut stb. Az AdWords remarketing eszközeivel mindezt úgy tehetjük meg, hogy nem kell ismernünk a korábbi vásárlóinkat, nem kell adatbázisokat gyűjtögetnünk és leszűrnünk, vagy időről időre e-maileket küldözgetnünk – minden teljesen automatikusan és folyamatosan történik.

Célzás konverzió után eltelt idő alapján

A megfelelő időzítés minden remarketing kampány esetében nagyon fontos. Gyakran a megfelelő időzítésen múlhat a kampány sikere is. Korábbi vásárlóinkat is megcélozhatjuk remarketing kampányokkal, annak érdekében, hogy újabb termékeket értékesítsünk számukra. Ilyen esetben célszerű pl. 30-60 napot várni, mielőtt újabb termékeket reklámoznánk számukra.

Az árusított termékek életciklusa alapján is készíthetünk remarketing listákat, pl. amennyiben nyomtatókhoz való tintapatronokat árusítunk, a patron várható kiürülésének időpontjában remarketing kampánnyal ismét megcélozhatjuk korábbi vásárlóinkat. Készíthetünk több ciklusú kampányokat is, melyek 30-60-90 napos intervallumban különböző ajánlatokat nyújtanak korábbi vásárlóinknak. A lehetőségek száma ebben az esetben is szinte végtelen.