Oldal kiválasztása

PR linkek, nofollow, horgony szöveg, miegymás

Nem régen, egész pontosan Júl 26-án, a Google frissítette a linkekkel elkövetett csalásokra vonatkozó irányelveit. A nem természetes linkekre vonatkozik a frissítés, olyan linkek, amelyek sértik Google által kitűzött irányelveket. A következő kiegészítésről van szó:

Optimalizált szövegű linkek cikkekben vagy sajtóanyagokban, melyeket más webhelyeken terjesztenek. Például:

Számos jegygyűrű érhető el a piacon. Ha esküvője lesz, akkor érdemes a legjobb gyűrűt megvennie. Emellett vásárolnia kell virágokat és esküvői ruhát is.” (forrás)

Ugyan nagy zavart keltett ez a bejelentés a webmesterek körében, de az újítás egyértelmű és ugyanakkor jogos is. Hogy miért? Mindaddig, míg a sajtóközlemények, cikkek vagy guest blog bejegyzések manipulatív módon jönnek létre (csupán csak a linkek kedvéért) és ezeknek köszönhetően előkelőbb helyezésekre kerülnek az oldalak Google találati oldalain, egyrészt a Google gyengeségét másrészt a fair-play szabályokkal ellentétes játszmát jelentené.

Menjünk vissza kicsit az időben

2012 Dec 25

Matt Cutts egy hosszas forum beszélgetés során még ha enyhén óvatosan is, de bejelenti, hogy “ne számítsunk előkelőbb rangsorolásra a sajtóanyagokból mutató linkek segítségével”. Enyhén szólva, jó kis figyelmeztetés volt a webmesterek számára.

Matt Cutts pontos bejegyzése: “Note: I wouldn’t expect links from press release web sites to benefit your rankings, however.” (forrás)

Ironikus módon egy Egyesült Királysági ügynökség, a SEOCONSULT elvégzett egy tesztet, amely eredményeként pont Matt Cutts blogját juttaták előkelő helyezésre egy sajtóközleményben elhelyezett hivatkozás segítségével. A hivatkozásban a “sreppleasers” horgonyszöveg szerepelt. Ez bizony eléggé nagy arcon csapást jelentett úgy Matt Cutts, mint a Google számára is. Apropó, csekkoltam és valóban, még mindig ott szerepel Google találati oldalán.

Talán erősen kompetitív körülmények közt mindez nem működik, vagy bizonyos sajtó oldalakra érvényes Matt Cutts célzása. A kérdés továbbra is fenmaradt.

2013 Május 2

Talán újabb arconcsapás Matt Cutts részére? Merthogy egy újabb teszt következett, ezúttal egy Daniel Tan nevezetű SEO zseni, aki az előbbi teszthez hasonlóan egy sajtóoldalon elhelyezett cikkből hivatkozott Matt Cutts blogjára. Csodák csodája, ismét működött a dolog. A kulcsszó „leasreepressmm” volt, a sajtóközlemény pedig, amelyben a link el lett helyezve itt található.

2013 Júl 26

Csendben, majdnem hogy észrevétlenül, a Google frissíti a linkekkel elkövetett csalásokra vonatkozó irányelveit. A figyelmeztetés a következő link sémákra vonatkozik:

  • nagy volumenű link kampányok, amelyek nagy számú sajtó közlemények, cikkek bejegyzéséről szól, amelyekben pontos, célzott, kulcsszavakban gazdag szöveges linkek kerülnek elhelyezésre
  • olyan, cikkeknek tűnő hirdetések vagy tényleges reklámok, amelyek fizetést nyújtanak a PageRank-et továbbító linkeket tartalmazó cikkekért
  • optimalizált szövegű linkek cikkekben vagy sajtóanyagokban

Hova tűntek a virágok

Ugye vicces címet adtam ennek a fejezetnek :), de rövidesen kiderül miért. Matt Cutts állítását megcáfoló tesztek ellenére nincs ok a lelkesedésre. Félni vagy nem félni, legyünk óvatosak vagy sem? Ti magatok döntitek el. Jó, OK, azért segítek :). Emlékezzünk vissza, “Interflora”, akinek nem ugrik be, hát itt a link és már első pillantásra megdermed bennünk a vér, ha csak arra gondolunk, hogy saját oldalunkkal is megszívhatjuk.

Külső linkekben használt horgony szöveg, mint rangsorolási tényező

Már elérhetők a legfrissebb 2013as kutatás eredményei a különböző tényezők és a rangsorolások közötti összefüggések korrelációiról (ugye érthető voltam 🙂 ). Korábban csak egy ilyen jellegű kutatás készült, ma már két nagy szereplő is végez hasonló kutatást, egyik a már jól ismert de rebrandelt moz (korábban SEOmoz) illetve a szintén népszerű Searchmetrics.

A kutatás eredményét itt láthatod:

Az jól kivehető mindkét kutatás eredményéből, hogy a linkek szerepe meglehetősen magas, ugyanakkor a külső hivatkozásokban használt pontos vagy részleges horgonyszöveg szerepe ellentmondó eredményt szült. A moz kutatás esetében 0,29, ami magas értéknek tekinthető, míg a Searchmetrics esetében 0,06 alacsony érték.

És mindezek hallatán, mi a tanulság? Alábbiakban erre is kitérek.

“nofollow” most kell vagy nem kell?

Igazából ennek a témának lett nagy hypeja mióta John Mueller egyik Google hangout során bejelentette, hogy a közzétett sajtóhírekben használjuk a “nofollow” attributumot a kifelé mutató linkekben.
Aki ráér, a hangout videó első tíz percét az alábbiakban tekintheti meg:

Tanulság

  • semmi sem tökéletes, így a Google sem, de egy dologban biztosak lehetünk, éspedig abban, hogy előbb vagy utóbb csak ránk súlyt egy büntetést a nagyvezér, amennyiben manipulatív módon próbálunk linkekhez jutni
  • kövessük, de ne csináljuk azt, amit a konkurencia; legyen egyedi ötletünk, ezzel tudunk kitűnni, fejlődni konkurenseink közül (nem mondom, hogy könnyű)
  • építsük, fejlesszük az oldalunkat, bővítsük oldalunkat olyan a felhasználok számára hasznos információkkal, ami a konkurenciának nincs, blogoljunk rendszeresen, egyszóval fényezzük magunkat, de ne mesterségesen (cél, hogy mások beszéljenek rólunk, ne mi magunk mutassunk magunkra, milyen jók vagyunk)
  • stratégiákban gondolkodjunk és használjuk az inbound marketing eszköz tár adta lehetőségeket
  • a linképítést már régen felváltotta a linktisztítás (ez akár 2-3 hónapos kőkemény melót jelenthet, ha nem értessz hozzá, inkább ne csináld)
  • linkek továbbra is kellenek, de a linképítést lassan felváltotta a linkszerzés vagy kiérdemelés (kettő közt hatalmas a különbség)
  • senki sem mondja könnyű, én sem, de fehér bárányként talán túléljük a sorban álló következő Pingvin, Panda és még ki tudja milyen algorítmus váltásokat (apropó, szept-nov környékén számítsatok valami nagyobb algo frissítésre 🙂 )

Azok a természetes linkek

Többen is kérdik tőlem, jó, de Imi, most már mi a természetes link és mi az, amit a Google fizetett, manipulatív linknek ítél meg? Legyünk őszinték, valóban nem tudjuk eldönteni? Előbbiekben már megírtam, teremtsünk értéket, valódi értéket a felhasználóknak, a linkek jönni fognak maguktól. Tudom, azért sok esetben nem ennyire egyszerű a történet, főleg ha még legalább 50 kőkemény konkurenciával van dolgunk. Nekem is kis időmbe telt míg megírtam ezt a bejegyzést és mint látjátok, telepakoltam linkekkel, olyan linkek, amelyek a témához kapcsolódnak, további információt kínálva a felhasználók részére azaz nektek. Nem egyeztettem Rand Fishkinnel a SEOmoz alapítójával vagy Marcus Toberrrel a Searchmetricstől és még sorolhatnám. Egyszerűen a bejegyzés témájából eredően hivatkoztam több oldalra, ami egyrészt visszaigazolja az általam leírtakat másrészt informatívabbá teszi a bejegyzést.

És egy kis bonusz a végére

Ha már volt türelmed eddig elolvasni, az alábbiakban egy hasznos cucc, amit beállíthatsz Google irányelveivel kapcsolatos oldalaira, hogy kapjál automatikus értesítőt, amennyiben valamilyen változással vagy kiegészítéssel gyarapodnak Google irányelvei.

Jöhetnek a kommentek, csak bátran, ígérem, mindenre reagálni fogok és így talán még jobban körüljárjuk a témát.

Fülöp Imre (Phil Amery)

T-szintű online marketinges, SEO szakértő és üzleti tanácsadó

A SEOaudit.hu alapítója és vezetője. Tevékenységem nagy részét digitális marketing és vállalatfejlesztési tanácsadóként látom el. Szakmai pályafutásomat hagyományos marketing területen kezdtem, majd érdeklődésem az online marketing és üzletfejlesztési stratégiákra irányult, ahol kiemelkedő tapasztalatra tettem szert. Online marketing pályafutásomat 2005-ben amerikai és angol piacon kezdtem, majd ezt követően az iProspect Hungary ügynökség keretein belül a SEO üzletág vezetőjeként folytattam. Manapság már a T-szintű modellben való gondolkodás az, ami leginkább jellemző tevékenységemre.

[thrive_leads id='5025']