Oldal kiválasztása

9 WordPress SEO bővítmény, amit a profik használnak

A keresőoptimalizálás egy komplex témakör, mely rengeteg különböző tényezőt foglal magába. Sokszor a szakértőknek sem egyszerű naprakésznek maradni a legújabb SEO trendekkel, változásokkal. Egy témához kevésbé értő weboldal tulajdonostól pedig nem várható el, hogy a legújabb technikákat alkalmazza.

Nagy segítséget nyújthat azonban az, ha WordPress alapú weboldalt használsz. Sok vállalkozás felismerte már ezt a problémát és ma már rengeteg úgynevezett SEO bővítmény érhető el a piacon.

Ezen bővítmények fő feladata, hogy a weboldalt érintő keresőoptimalizálási feladatokat megkönnyítsék, vagy akár teljes egészében el is végezzék a felhasználók helyett.

Ilyen feladatok például az oldal struktúrájának optimalizálása, a nagy méretű fájlok tömörítése, vagy a szövegírás támogatása.

Ebben a cikkben több olyan SEO bővítményt is bemutatok, ami hasznodra lehet. Van köztük néhány széleskörűbb funkcionalitást biztosító megoldás, míg mások csak egy-egy specifikus feladat elvégzésére vannak kihegyezve.

yoast seo bővítmény

#1 Yoast SEO

Mi mással is kezdeném, mint a legnépszerűbb SEO bővítménnyel. Ez nem más, mint a Yoast SEO plugin.

A cikk írásának időpontjában több, mint 5 millió letöltést számlál a plugin és több ezer ötcsillagos értékelést tudhat magáénak.

A bővítmény mellett a Yoast a felhasználók igen széles körének nyújt támogatást informatív blog bejegyzéseivel és igen népes SEO fórumával.

De most foglalkozzunk a bővítménnyel, nézzük mit is nyújt. A főbb funkciók a következőek:

– Javaslatokat tesz szöveges tartalmaid optimalizálására
– Jelzi, ha duplikált tartalom található a honlapodon
– Segít a Google keresési találatok között megjelenő „snippet” testreszabásában
– XML oldaltérképet generál, mely segíti a keresőrobotokat a weblapod feltérképezésében
– Leegyszerűsíti már SEO eszközök, például a Google Search Console bekötését és hitelesítését

A bővítmény rendelkezik prémium verzióval, ami még több funkciót biztosít, viszont a legtöbb felhasználó számára az alapváltozat is megfelelő kiindulópontot nyújthat.

rank math

#2 Rank Math

A Rank Math egy egyre népszerűbb SEO bővítmény, mely szépen lassan hagyja maga mögött a konkurenciát. Egy viszonylag új plugin, ami már az alapverzióban is olyan széleskörű támogatást nyújt, amiért a legtöbb hasonló bővítmény esetén fizetned kellene.

Mindazt biztosítja számodra, amit a Yoast, de ezen felül tartogat néhány extra funkciót:

– Monitorozza a 404-es hibákat
– Átirányítási funkciójával, átirányíthatod a weblapra érkező látogatókat
– XML oldaltérkép, ami automatikusan beküldésre kerül a kompatibilis eszközök felé
– Automatikus title és és alt tag kitöltés képek esetén
– Moduláris a felépítése, tehát amelyik funkcióra nincs szükséged azt kikapcsolhatod, így erőforrásokat takaríthatsz meg
– Egyszerű migráció más eszközökből

Igazi minden az egyben bővítmény, amivel legalább 2-3 másik SEO plugint is kiválthatsz egyszerre. Ha jelenleg több keresőoptimalizálást támogató bővítményt használsz, akkor fontold meg a használatát

Redirection

#3 Redirection

A két széleskörű funkcionalitást biztosít bővítmény után következzenek azok, amelyek egy-egy probléma megoldására lettek kifejlesztve.

A Redirection egy viszonylag egyszerű plugin. A feladata, hogy egy url-t átirányítson egy másikra.

Miért lehet erre szükséged? Ha egy aloldalad egy új url-re helyezed át, akkor érdemes a régi url-t átirányítanod, nehogy 404-es hibát kapjanak a látogatók. Az is gyakran előfordul, hogy valaki elgépeli az url-t. Ha ilyet tapasztalsz, akkor az elgépelt verziót is átirányíthatod.

Broken Link Checker

#4 Broken Link Checker

Újabb egy funkcióra kihegyezett bővítmény. A Broken Link Checker megvizsgálja a weboldalad és kilistázza az ott található törött linkeket.

Hogy mi az a törött link? Egy olyan link, ami gyakorlatilag nem mutat sehova. Ennek oka leggyakrabban a link elgépelése, de az is lehet, hogy megszűnt a cél url amire a link mutat.

A plugin nem csupán az aloldalaid általad készített tartalmát vizságálja át, hanem többek közt az egyedi mezőket és a kommenteket is.

Table of contents

#5 Easy Table Of Contents

Felhasználói szempontból nem hátrányos, ha van egy tartalomjegyzék a bejegyzéseidben, hiszen olvashatóbbá teszi a cikket. De ez önmagában nem indokolná, hogy itt legyen a felsorolásban.

Ami miatt bekerült, az az, hogy a Google egy ideje már hasznosítja az oldalon található tartalomjegyzéket és sok esetben egy részét megjeleníti a keresési találatok közt. Ezzel az egyszerű bővítménnyel informatívabbá teheted a bejegyzéseid és még a keresési találatok közül is könnyebben kiemelkedhetsz.

Shortpixel

#6 Shortpixel

A Shortpixel optimalizálja és tömöríti a weblapodon található képeket. Ez azért fontos, mert a képek jellemzően nagyobb méretűek és nagyban befolyásolják a betöltési sebességet. A tömörítéssel ezt a méretet csökkenthetjük, anélkül, hogy romlana a kép minősége.

Ezen kívül elég sok funkciót tartogat a bővítmény. Segít átkonvertálni a képeket más formátumokba. Tömöríti a frissen feltöltött képeket, vagy retina felbontású verziót is generál a képeidből az Apple eszközök számára.

Rel Nofollow

#7 Rel NoFollow Checkbox

Egészen egyszerű, de kiemelt fontosságú funkciót kapunk ezen bővítmény telepítésével. A Rel NoFollow Checkbox használatával a weblapon található linkekhez adhatsz „nofollow” attribútumot.

Nagyon leegyszerűsítve ez azért fontos, mert a linkek nagyon fontos rangsorolási tényezők a Google algoritmusában, így ezzel szabályozhatod a „linkerő” átadását. Így jelezheted a Google felé, hogy nem szeretnéd, hogy egy link bármiféle keresőoptimalizálási előnyt biztosítson a másik fél számára.

Mikor lehet ez hasznodra? Tipikusan a kommentekben elhelyezett linkek esetén, közösségi média oldalakra mutató linkeknél, vagy hirdetéseknél is szokás alkalmazni.

a3 Lazy Load

#8 a3 Lazy Load

A lazy-loading egy webes technológia megnevezése. A lényege, hogy csak azokat a képeket és/vagy elemeket tölti be a böngésző, amelyek éppen láthatóak a látogató számára. Így nem szükséges az összes elem egyszeri letöltése, hanem foylamatosan a felhasználó interakcióját figyelve jelennek meg az elemek.

Ebben tud neked segíteni az a3 Lazy Load plugin.

WP Rocket

#9 WP Rocket

A WP Rocket egy cache plugin, amely leginkább az oldalad felgyorsításában és optimalizálásában fog segíteni.

Tudjuk, hogy a weboldal sebessége és a Google által kiemelten listázott mérőszámok rangsorolási faktorként működnek. Ilyen mérőszámok többek közt a Core Web Vitals néven elhíresült, az oldal stabilitását és sebességét vizsgáló szempontok.

Ha szeretnél ezen a fronton is jól teljesíteni, akkor érdemes tömörítened a weboldal kódbázisát, optimalizálni a javascript, css és html fájlok betöltésének sorrendjét, vagy cachelni az oldalt, amivel a visszatérő látogatók megspórolhatják az oldal egyes elemeinek újbóli letöltését.

Mindebben segítségedre lesz a WP Rocket bővítmény.

A WP Rocket mögött álló csapat egyébként sok más szolgáltatást is nyújt, ami segíthet a weboldalad további optimalizálásában. Ilyen például a RocketCDN, amely egy a WP Rocket bővítménnyel integrálható CDN. Vagy az Imagify nevű plugin, amely a fentebb bemutatott Shortpixelhez hasonló funkcionaltással bír.

SEO bővítmények összefoglalva

Láthatod, hogy ha a WordPress-re alapozol, akkor rengeteg bővítmény lesz a segítségedre abban, hogy fejlesztők nélkül optimalizálhasd a weboldalad legkülönbözőbb elemeit.

Általánosságban azt szoktam javasolni, hogy ha tudod, hogy csak egy specifikus problémát szeretnél megoldani, akkor elég lehet egy egy funkcióra kihegyezett bővítmény, hiszen ilyenkor feleslegesen használná az erőforrásokat egy robosztusabb megoldás.

Azonban az olyan bővítmények megjelenésével, mint a Rank Math, vagy a WP Rocket, akár 5-6 másik bővítményt is kiválthatsz, így egy helyen kezelheted a legfontosabb beállításokat.

Viszont az anyagi tényezőket is érdemes figyelembe venni. A több funkciót biztosító pluginek általában havi, vagy éves díjhoz vannak kötve. Így ha fontos, hogy a weboldal készítés költségeit alacsonyan tartsd, akkor első körben, az ingyenes, szűkebb funkcionalitást biztosító bővítmények használatát javaslom.

Szűcs Máté

Szűcs Máté

Marketingstratéga

A Features.hu marketing ügynökség alapítója

[thrive_leads id='5025']